donderdag 31 juli 2008
Hoe had jij je thee gewild?
Vergeet je ook altijd hoe je collega's hun thee drinken. Met of zonder suiker? En hoeveel dan? Willen ze er ook melk in? En moet dat dan melk met thee zijn of thee met melk? De UK Tea Council heeft daar een handig schema voor gemaakt dat je van hun website kunt downloaden. Maar je kunt natuurlijk ook zelf creatief aan de slag gaan, want misschien heb jij nu net die ene collega die thee met een scheutje citroen wil!
dinsdag 29 juli 2008
Ten strijde tegen slechte kwaliteit thee
Dit boek ziet eruit als een echt hebbedingetje. Klein, gebonden, prachtig papier en mooi vormgegeven. Maar is de inhoud net zo leuk?
Malachi McCormick is van oorsprong een Ier die nu al tijden in New York woont. De kiem voor dit boekje werd gelegd toen hij vanuit Ierland naar Londen verhuisde en kennismaakte met stadse thee en het theezakje. Dat was voor hem geen groot genoegen. Zelfs in het bedrijf waar hij werkte, J. Lyons & Company (van de Lyons tea) werd in de theepauzes volgens hem een ‘parodie’ op thee geschonken.
En in New York, waar hij later terecht kwam, was het al niet veel beter. De Amerikaanse cultuur is toch meer gefocust op koffie en thee komt er dan bekaaid van af. Maar de grootste schok kwam toen zijn moeder hem vertelde dat de thee in Ierland ook achteruitging. Ze had op de trein een kopje thee besteld en bij haar eerste slok moest ze de ober vragen of het thee of koffie was. Dat was voor McCormick het moment om ten strijde te trekken.
En dat doet hij in dit boek. Hij fulmineert tegen restaurants die veel geld investeren in de duurste koffiemachines, maar waar je je thee nog altijd lauw in een glas met een zakje geserveerd krijgt. Hij gaat te keer tegen theefabrikanten die volgens hem de thee die aan het eind van het productieproces overblijft in een zakje doen en dit dan duur verkopen. Zijn grote kracht is dat hij zijn ‘woede’ met humor kan verkopen.
De auteur laat je in dit boek kennismaken met de geschiedenis van thee, de soorten die er zijn (zwart, groen en oolong) en hoe je het beste je thee kunt kiezen. Het belangrijkste hoofdstuk is natuurlijk hoe je nu zo’n ‘decent cup of tea’ zet en daar maakt hij wat mij betreft wel een kleine misser. Hij vertelt hier dat je het kokende water direct in de theepot moet gooien en de pot zo warm mogelijk moet houden. Dat mag gelden voor zwarte thee, maar groene thee wordt daar toch redelijk ondrinkbaar van. Die is meer gebaat bij een temperatuur onder het kookpunt (85 - 90 graden) om de thee niet te bitter te maken, en die kanttekening maakt hij niet.
Maar deze kleine onvolkomenheid mag de pret niet drukken. Voor iedereen die zich, net als mij en de auteur, kwaad maakt over de abominabele kwaliteit van thee in restaurants en cafés is dit een leuk boekje om op een achternamiddag te lezen. En mocht je trek gekregen hebben, dan kun je gelijk de keuken induiken, omdat McCormick ook nog een aantal recepten voor Engelse lekkernijen bij de thee geeft. Geniet ze!
A Decent Cup of Tea / Malachi McCormick / ISBN 9780517584620 / Clarkson Potter Publishers
Abonneren op:
Posts (Atom)