zaterdag 18 juli 2009

Crumpets

Naast scones heb ik nog een favoriet voor bij de thee: crumpets. Dit zijn een soort dikke pannenkoekjes en zijn heerlijk met wat honing of siroop. Soms worden ze ook geserveerd met jam of kaas. Ik heb ze nog nooit zelf gemaakt, maar kwam het volgende recept tegen op de site van de BBC:

Wat heb je nodig:
450 g gezeefde bloem
1/2 theelepel zout
1 theelepel suiker
7 g gedroogde gist
300 ml warme melk
300 ml warm water
zonnebloemolie

Crumpets worden in de pan gebakken in de zogenaamde ‘crumpet ringen’, waardoor het deeg in de pan niet uitloopt. Je kunt ook gebruik maken van een poffertjespan, maar dan krijg je ze wel iets kleiner dan gebruikelijk.

Doe bloem en zout in een beslagkom en roer de suiker en het gist erdoorheen. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar de warme melk en het warme water in. Roer goed tot een dik beslag en totdat alles goed vermengd is.

Dek de beslagkom af met een theedoek of plastic folie en laat het beslag ongeveer een uur rijzen op een warme plaats. Het beslag moet er sponzig uitzien. Roer dan het beslag nogmaals door totdat alle lucht eruit is verdwenen.

Verhit een beetje olie in een pan met anti-aanbaklaag (of een poffertjespan) op een laag vuur. Veeg met keukenpapier eventuele overtollige olie weg. Plaats de licht ingevette crumpet ringen in de pan en laat ze even opwarmen.

Giet dan het beslag in de ringen tot ongeveer halverwege. Laat ze bakken totdat er aan de bovenkant kleine gaatjes verschijnen en het beslag aan de bovenkant net droog is. Dit duurt ongeveer 8 tot 10 minuten.

Verwijder de ringen en draai de crumpets om. Laat de andere kant ook nog zo’n twee minuten bakken. Laat de crumpets ietwat afkoelen op een rooster en bak de rest. Het lekkerst is het om ze warm te eten met wat honing, siroop of boter.

Overigens kent het Engels nog een mooie uitdrukking: “Well, that’s a nice piece of crumpet”. Dat wil zoveel zeggen als: “Dat is een lekker ding (v)”. Klinkt het Engels toch net wat prettiger.

Geen opmerkingen: