donderdag 7 september 2006

Zinkende theezakjes

In de rubriek Knagende vragen van Intermediair stond dit keer een leuk dillema: waarom zinkt een theezakje wel in heet water maar blijft het drijven in koud water? Een van de oorzaken die een slimme lezer noemt is de oppervlaktespanning. Koude watermoleculen trekken elkaar aan waardoor een samenhang ontstaat, die moeilijk doordringbaar is. Bij warm water is de oppervlaktespanning lager, waardoor het dus makkelijker het theezakje en de thee bevochtigt, dat dan naar beneden zakt.

Uit een test die de redacteur heeft gedaan, blijkt dat dit niet de enige oorzaak is. Volgens hem is er door het verwarmen van de thee iets onomkeerbaars gebeurd. Het warme water heeft de celstructuur van de theebladeren kapot gemaakt, waardoor de lucht, die tussen de celwanden zat, ontsnapt is. Bij koud water blijven kleine luchtbellen in de thee waardoor het zakje blijft drijven.

Kijk voor het volledige antwoord op Intermediair.nl. Daar vind je meer knagende vragen en kun je zelf ook vragen stellen. Het leuke van deze rubriek is dat je op een andere manier naar de wereld leert kijken.

1 opmerking:

Casper - Mutsen Headict zei

Lucht tussen de celwanden van theebladeren...Ik zou het niet zo snel bedenken :) Weer wat geleerd.