zondag 9 juli 2006

Nog meer gezondheid

In het maart/aprilnummer van het tijdschrift Leven van de NVB stond een artikel over de relatie tussen voeding en kanker. Een paragraaf was daarbij ook gewijd aan thee. Het blijkt dat er diverse onderzoeken zijn geweest naar het remmende effect van groene en/of zwarte thee op het ontstaan van kanker en dat deze onderzoeken elkaar tegenspreken. De algemene conclusie is dat zwarte thee het risico op kanker niet verlaagt. Alhoewel er wel aanwijzingen zijn dat het drinken van zwarte thee het risico op blaaskanker wel verlaagt.

Aan de andere kant blijkt ook dat als je je thee graag drinkt op zeer hoge temperatuur, de kans op slokdarmkanker toeneemt. Laat je thee voor de zekerheid dus altijd eerst iets afkoelen.

Nadeel van onderzoeken naar de relatie tussen voeding en kanker is dat er altijd vele onderzoeken zijn die dan weer het een zeggen en dan weer het ander. Duidelijke conclusies zijn er vaak nauwelijks uit te trekken, zoals ook uit het artikel uit Leven blijkt.

1 opmerking:

Angela zei

Ik vroeg me trouwens ineens af of de relatie tussen hete thee en slokdarmkanker wel met de thee te maken heeft. Misschien doet dit verschijnsel zich ook voor bij andere warme dranken, zoals hete koffie, warme chocolademelk en hete soep.