zaterdag 22 juli 2006

Vakantietip voor theeliefhebbers

Weet je nog niet waar je naar toe wilt met vakantie, dan is misschien Ostfriesland het overdenken waard. Vorig jaar kwamen we daar na een rondreis door Duitsland, en merkten dat de thee daar heel belangrijk is. Het is niet ver weg, het ligt naast Groningen in Duitland. Volgens eigen zeggen staat de theepot staat daar nooit koud. Een kwart van alle thee die in Duitsland op de markt komt, wordt in Ostfriesland gedronken. Verder zijn er twee theemusea in Ostfriesland; een in Norden (die de geschiedenis van thee in Europa laat zien) en een in Leer (waar je meer leert over thee mengen, proeven en over de smokkel). Ostfriese thee bestaat vaak uit zo’n 10 soorten thee, waarin thee uit Assam de overhand heeft. Verder zit er in de melange thee uit Java, Ceylon, Sumatra en Darjeeling.

Teetiet
Tijdens de Teetiet worden er minstens drie kopjes (zeer sterke) thee gedronken. Ostfriesen hebben een aparte manier van theezetten en -drinken. Kook (zacht) water. Doe 1 tl Ostfriese thee per kopje in een theepot en schenk de pot voor ongeveer een kwart vol met het kokende water. Laat dit mengsel ongeveer 3 tot 5 minuten trekken. Gooi vervolgens de rest van het kokende water erop. Je kunt de thee nu door een zeefje overschenken in een andere pot, zodat de thee niet verder trekt. Doe een kluntje (witte kandijsuiker) in een theekopje en schenk de thee erop. Schenk dan voorzichtig met behulp van een lepel verse room (een wulkje) op de thee. De thee niet roeren! Dan kan, volgens de Ostfriesen het genieten beginnen.

Kijk voor meer informatie op de Ostfriesland site.

Geen opmerkingen: