zaterdag 21 oktober 2006

China grootste theeproducent ter wereld

China is India voorbijgestreefd als grootste theeproducerende land ter wereld. In 2005 kwam er in China 934 miljoen kilo thee van de plantages. India bleef steken op 927 miljoen kilo. In 2004 waren de verhoudingen nog andersom. India maakte 892 miljoen kilo thee en China 834 miljoen kilo. Het is de eerste keer dat cijfers over de theeproductie van China gepubliceerd zijn.

Het blijkt dat de Chinezen ook steeds meer zwarte thee produceren in plaats van de in China populaire groene thee. Zwarte thee is de pijler van de Indiase thee-industrie. Wat export betreft staat India vierde op de ranglijst, met respectievelijk Kenia, Sri Lanka en China voor zich. India kent een aantal problemen. Ten eerste hebben de plantages een relatief lage opbrengst omdat de theestruiken ouder worden. Het Ministerie van Economische Zaken werkt samen met de industrie aan een speciaal fonds voor een herplantingsprogramma. Ten tweede zijn de productiekosten van thee in India veruit de hoogste in vergelijking met de concurrerende landen.

Een klein lichtpuntje voor India is dat de theeproductie in Kenia dit jaar tegenvalt; een gat dat de Indiase thee-industrie wellicht kan opvullen.

Kijk voor het volledige artikel op Business Standard.

Geen opmerkingen: