zondag 22 oktober 2006

Thee in Cornwall

Als je net als ik altijd dacht dat het Europese klimaat niet geschikt is voor theeplantages, dan bewijst Tregothnan Garden in Cornwall het tegendeel. Jonathan Jones, tuinman op Tregothnan plantte acht jaar geleden zijn eerste theestruiken, en deze blijken het goed te doen in het zachte klimaat van Cornwall.

Thee en Engeland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Britten waren de eersten die thee naar India en Afrika brachten. Dat er dus ooit een Engelsman zou zijn die het ook in Engeland zou proberen, mag geen verrassing heten. Sterker nog: de Engelsen hebben er tijdens de Tweede Wereldoorlog al aan gedacht, omdat ze schaarste verwachtten, maar het idee werd in de ijskast gezet toen bleek dat het minstens zes jaar zou duren voordat je de eerste thee kon oogsten.

Jonathan Jones heeft zijn eerste struiken op verschillende plekken in de tuin geplant om te zien waar ze het beste gedijden. Op sommige plekken hadden de struiken te maken met te harde wind of hongerige fazanten, maar er waren ook plaatsen waar ze floreerden. Op Tregothnan is nu zelfs een struik die van april tot december nieuwe scheuten krijgt. Normaliter wordt de thee van april/mei tot in de herfst geoogst. De thee wordt met de hand geplukt.

De oogst wordt geheel verwerkt op Tregothnan. De bladeren laten ze zo’n vier tot acht uur drogen. Vervolgens worden deze met de hand gerold om het oxidatieproces op gang te brengen. Hier komt enige ervaring bij kijken. “Als je het te ver laat oxideren krijg je slechte thee, maar als het proces te kort duurt, heeft de thee nauwelijk smaak”, aldus Jones. Om de thee te verwerken heeft hij advies ingewonnen bij ervaren theeplanters.

Op Tregothnan verkopen ze diverse soorten thee. De meest speciale is de Single Estate, dat in kleine hoeveelheden geproduceerd wordt. De rest van de oogst wordt gemengd met thee van andere plantages. Daarvoor gebruiken ze onder andere thee uit Afrika en Darjeeling. Heel toevallig heeft Tea Guy de thee van Tregothnan zojuist geproefd. Zijn bevindingen vind je op Tea Guy Speaks.

Jonathan Jones heeft grootste plannen. Hij wil meer thee gaan verbouwen op Tregothnan. Daarnaast wil hij op een andere plek in Cornwall een nieuwe plantage ontwikkelen die opengesteld zal worden voor bezoekers. Daar kunnen mensen kennis maken met thee en haar geschiedenis.

Op Tregothnan Estate kun je ook masterclasses theeproeven volgen. Deze eendaagse cursus kost £ 135 per persoon, inclusief ‘s morgens en ‘s middags thee en een lunch.

Site: Tregothnan Estate
Bron: Country Living Magazine, October 2006

Geen opmerkingen: