zondag 8 oktober 2006

Thee met melk

In Nederland is het vaak alleen gebruikelijk voor kinderen, maar het gros van de Engelsen drinkt thee met melk. Zij zijn gewend om hun thee een stuk sterker te zetten dan Nederlanders en dan is melk in de thee een goed middel om de bittere smaak (veroorzaakt door tannine) te neutraliseren. Thee met melk vindt zijn oorsprong niet in Engeland, maar vreemd genoeg in Frankrijk. Het was Markiezin de la Sablière die het in Frankrijk in de mode bracht. Een gewoonte die de Engelsen vervolgens overgenomen hebben.

De Engelsen zouden geen Engelsen zijn als er geen discussie over zou bestaan hoe je het beste thee met melk zet: doe je eerst de melk of eerst de thee in het kopje. Op diverse sites wordt deze vraag gesteld, en iedereen geeft weer een ander antwoord.

Volgens het British Standard Institute moet je de melk eerst in het kopje doen. Ook uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat deze methode de voorkeur verdient. Door melk bij de hete thee te gooien zouden de proteïnen in de melk veranderen; hetzelfde wat gebeurt bij houdbare melk (en je weet hoe dat smaakt). Ook wijlen Douglas Adams (Hitchhikers’ Guide to the Galaxy) deed het liefst eerst de melk in zijn kopje. Hij heeft daar een leuke bijdrage over geschreven op de BBC-site. Vergeet niet de animatie te bekijken.

Een van de meest bekende voorstanders van de thee eerst-methode was de auteur George Orwell. In zijn A Nice Cup of Tea geeft hij een goede reden om de melk na de thee in het kopje te gieten. Je kunt dan namelijk veel beter de hoeveelheid melk reguleren; je ziet precies wanneer de thee voor jou de juiste kleur heeft. En hoewel de Britse standaardorganisatie anders voorschrijft, doet ook Koningin Elizabeth II haar melk in de thee in plaats van andersom.

Ik heb de beide methoden uitgeprobeerd. Als je eerst de melk in je kopje doet, wordt je thee altijd lichter dan als je het andersom zou doen (en dat ligt niet aan de hoeveelheid melk). Het lijkt wel of de thee op deze manier beter met de melk mengt. Maar echt verschil in smaak heb ik niet geproefd. Daarom zal het ook wel een discussie zijn die altijd voort zal duren en waarbij iedereen op zijn manier gelijk heeft.

1 opmerking:

Anoniem zei

łоwą. Jаk dotąd wywіązywał się ze soap () swej fragmenty zaԁania.

Najwięсеj dawał ѕtarszy сeсhu
ѕzewсów,

rozdrażnіоny prawdopodobnie gigantуczną śmiеrtelnością ωśród czeladnikóω.
Spowodoωaną zreѕztą nie.