zaterdag 12 augustus 2006

Clotted cream

Eigenlijk zouden we dit jaar naar Engeland op vakantie gaan, maar doordat onze auto niet door de keuring heen kwam, ging dat helaas niet door. En we keken al zo uit naar de vele cream teas die we zouden gaan genieten. Voor wie niet bekend is met het fenomeen: een cream tea is een pot thee waarbij scones met jam en clotted cream worden geserveerd. In Nederland wordt de clotted cream vaak vervangen door slagroom, maar dat is niet vergelijkbaar.

Clotted cream is een zeer dikke, bijna op boter lijkende room. Ontzettend slecht voor je lijn (het heeft een vetgehalte van minimaal 55%), maar oh zo lekker. De clotted cream wordt van oudsher gemaakt in Devon en Cornwall. Het recept voor clotted cream zouden de inwoners van Cornwall van de Feniciërs hebben gekregen, die in 500 BC in Cornwall op zoek waren naar tin. De cream tea zou bedacht zijn door de monniken van de Abdij van Tavistock in Devon. Zij gaven brood, clotted cream en aardbeienjam aan de arbeiders die de abdij restaureerden. Dit viel zo in de smaak, dat de monniken dit bleven serveren aan reizigers die de abdij aandeden. De cream tea was geboren. Meer informatie hierover vind je op de BBC site.

Het is niet eenvoudig om zelf clotted cream te maken, maar het kan wel. Vul een roestvrijstalen kom met een liter volle melk en een halve liter slagroom. Laat dit een nacht in de koelkast staan. Plaats de kom boven een pan met heet water van 82ºC totdat de room een geelwitte korst vormt. Dit duurt zo’n 1,5 tot 2,5 uur. Daarna de kom snel af laten koelen en de roomlaag in een andere kom scheppen, met een beetje van het vocht. Dit laten opstijven. (recept uit: Duizend gezichten van zuivel van Het Nederlands Zuivelbureau).

Is dit teveel werk? Clotted cream is te koop bij onder andere Thomas Green in Den Haag, Amsterdam en Groningen (ook online service). Kijk voor meer verkoopadressen op A Bit of Britain. Daar vind je ook adressen waar ze clotted cream (en dus waarschijnlijk cream teas) serveren.

1 opmerking:

Anoniem zei

Goedemiddag

Als je de clotted cream wilt maken,
Staat er slagroom,moet deze slagroom geklopt zijn.
Of kan je ongeklopte slagroom gebruiken?
En weet u ongeveer hoeveel cc clotted cream je er van over houdt?
mvg F