zondag 27 augustus 2006

4 cups a day ... keeps the doctor away

De afgelopen tijd zie je veel adviezen in de gezondheidsmedia dat je per dag minstens 1,5 tot 2 liter moet drinken, bij voorkeur water. Uit onderzoek blijkt nu dat water goed of zelfs beter vervangen kan worden door thee. Het drinken van drie of meer koppen thee per dag is net zo goed voor je vochthuishouding als water en kan daarnaast zelfs nog extra gezondheidseffecten hebben.

Volgens voedingsdeskundigen in Groot-Brittannië kan thee je beschermen tegen hartkwalen en sommige vormen van kanker. Dit zou volgens experts komen door de aanwezige flavonoïden in thee. Voedingsdeskundige Dr. Carry Ruxton heeft met haar collega’s diverse studies naar de gezondheidseffecten van thee bekeken. Ze vonden duidelijk bewijs dat het drinken van drie of vier kopjes thee per dag de kans op een hartaanval kan verminderen. Sommige studies suggereren dat thee je ook beschermt tegen kanker, maar de effecten daarvan waren minder duidelijk. Andere positieve effecten van het drinken van thee zijn het tegengaan van tandplak en tandbederf (nadeel is dat je door het drinken van thee wel veel thee-aanslag krijgt op je tanden - red.) en dat het je botten versterken.

Dr. Ruxton gaat zelfs zo ver dat ze zegt dat het drinken van thee beter voor je is dan het drinken van water. “Water drink je voor het op peil brengen van je vochthuishouding. Thee doet dat ook, maar bevat daarnaast antioxidanten, waardoor je twee vliegen in een klap slaat.”

Een nadeel van thee dat uit onderzoek blijkt is dat het de opname van ijzer in je bloed kan bemoeilijken. Mensen met aanleg voor bloedarmoede worden daarom ook aangeraden geen thee te drinken bij de maaltijd.

Bij de resultaten van het onderzoek wordt wel een flinke slag om de arm gehouden. Verder onderzoek is nodig om meer bewijs te krijgen van het effect dat het drinken van thee op mensen heeft. Dit blijkt ook uit de eerdere stukken (Thee en gezondheid en Nog meer gezondheid) die op mijn theeblog verschenen zijn.

Kijk voor meer informatie over dit onderzoek op de BBC-site en de Tea Council.

Geen opmerkingen: