vrijdag 4 augustus 2006

Theetegel

We kennen allemaal de losse thee of de thee in theezakjes. Maar een andere vorm om thee te bewaren is de theetegel. Deze neemt minder ruimte in beslag dan losse thee, is minder gevoelig voor invloeden van buitenaf en is lang houdbaar. Thee werd op deze manier dan ook vaak vervoerd per kameel via de karavaanroutes naar Rusland, Tibet en Turkije.

De theetegel was een gebruikelijke vorm van bewaren in de Tangperiode (618 - 906 AD). De thee werd gestoomd, al dan niet fijngemalen en vervolgens geperst tot een blok. Soms voegde men bindmiddelen aan het blok toe, zoals bloed. Voor het drinken werd er een stuk van het blok afgebroken, vervolgens gemalen en gekookt in water, eventueel onder toevoeging van rijst, uien, gember, zout, sinaasappelschil en melk. In Tibet wordt nog steeds zo’n soort theemengsel gedronken: thee vermengd met zout en (ranzige) yakboter resulteert in de zogeheten tsampa.

De theetegel kent verschillende verschijningsvormen. Soms wordt de thee geperst in een soort ronde briketten, maar vaak ook in vierkanten, met aan de voorkant een afbeelding en aan de achterzijde een soort vlakverdeling. Deze vlakverdeling was handig tijdens de handel. Aangezien thee dezelfde waarde had als zilver en andere edelmetalen, werd de theetegel gebruikt als betaalmiddel in Noord-China, Tibet, Mongolië en Siberië. Met zo’n theetegel kon een Mongoolse familie ongeveer een jaar lang doen. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw is de theetegel en wettig betaalmiddel geweest in Tibet en in de uithoeken van het Chinese rijk.

Ook tegenwoordig kun je nog theetegels kopen bij theespeciaalzaken. Vaak worden ze nu gebruikt ter decoratie, maar soms zijn ze ook nog te drinken. Breek een stukje van de tegel af en kook dit 3 tot 4 minuten in water. Voor de experimentelen onder ons: voeg boter en zout toe ;-)

1 opmerking:

Unknown zei

Er is in september een tegel geveild voor 1,25 miljoen dollar, in China. Oude souvenirs van oma niet opdrinken dus, wie weet zijn ze als betaalmiddel meer waard:)